Yrittäjä Kaius Gestranius, Jävla Sås Bolag

Kun asiat ovat tasapainossa

Inkoosta pääkaupunkiseudun kautta Lappeenrantaan kulkenut yrittäjä Kaius Gestranius on löytänyt Kaakkois-Suomesta kannustavan ympäristön yrityksensä Jävla Sås Bolagin kastiketuotannolle. Tekemisen yhteishenki ja lähellä olevat palvelut luovat oivat puitteet niin yrityksen vakaalle kasvulle kuin myös lapsiperheen arjellekin. Suomenruotsalainen yrittäjä on päässyt vaivatta kiinni eteläkarjalaiseen elämän menoon.

Houkutteleva elämän tahti

Gestraniuksen perheelle muutto kaakkoon tuntui luontevalta vaihtoehdolta, kun toisen lapsen ollessa tuloillaan mieli veti pääkaupunkiseudulta pienemmälle paikkakunnalle. Tuttavien positiiviset kokemukset loivat uskoa siihen, että Lappeenranta tarjoaisi toivotut puitteet niin työ- kuin perhe-elämälle.

-Täällä oli paljon tuttuja entuudestaan. Kun heitä tapasi ja kyseli kuulumisia, vastaus oli yleensä jotain muutakin kuin "duunii, duunii". Elämän tahti on täällä vähän toisenlaista kuin pääkaupunkiseudulla ja ihmiset keskittyvät muuhunkin kuin pelkkään työn tekemiseen.

Lappeenrannassa kaikki löytyy läheltä, liikkuu sitten autolla, julkisilla tai polkupyörällä. Yrittäjälle pääkaupunkiseudun läheisyys on myös tärkeää. Viikoittaiset vierailut sujuvat vaivattomasti ja lähes yhtä nopeasti junalla tai autolla.

-Mieluummin ajan pari tuntia pääkaupunkiseudulle kuin jumitan tunnin ruuhkissa Helsingistä Espooseen, toteaa Gestranius.

Intohimo kokkaamiseen ja siihen liittyvä aiempi työhistoria kiteytyivät Lappeenrannassa Jävla Sås Bolagin perustamiseen. Myös asumisen hintataso mahdollisti sen, että yrittäjä pystyi ottamaan hypyn tuntemattomaan: perustamaan yrityksen ja kehittämään liiketoimintaa oman maun mukaan.

Paikallisylpeydelle kunniaa

Jävla Sås Bolagin toiminta perustuu kotimaisten hävikkikasvisten ja selkeiden reseptien ympärille. Heti kättelyssä yrityksen tuotteet on otettu lämpimästi vastaan sekä kuluttajien että muiden yrittäjien keskuudessa. Eteläkarjalaiset arvostavat paikallisia tuotteita ja lähituotantoa. Maakunnan tasolla ollaan ylpeitä siitä, mitä tehdään. Vastapainoksi Kaakkois-Suomessa vieras, ruotsinkielinen nimi on jäänyt hyvin ihmisten mieliin.

-Hauska välillä käydä kaupassa, kun joku tulee nykäisemään hihasta ja kyselee kokkausvinkkejä. On ollut positiivista, että ihmiset oikeasti käyttävät ja tykkäävät tuotteista ja kannustavat jatkamaan hommaa.

Gestranius on vaikuttunut vahvasta yhteishengestä. Kaupungissa järjestetään yhteisiä tapaamisia, joissa pääsee tapaamaan muidenkin alojen toimijoita ja solmimaan suhteita. Jävla Sås Bolag tekee monenlaista yhteistyötä. Esimerkiksi Lappeenrannan satamassa toimiva paahtimokahvila Lehmus Roasteryn tehtaanmyymälä Satamatie 6 myy kastikkeita niin hyvin, ettei omalla myymälällä tekisi mitään. Yritys on tehnyt myös yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa tuotantolaitteiston kehittämisessä. Saimaan ammattiopisto Sampon kautta on löytynyt työntekijöitä.

Tekemistä koko perheelle

Kun perhe punnitsi muuttoa Lappeenrantaan, osoittivat Saimaa ja luonto vetovoimansa. Tekemistä löytyy aivan kotinurkilta. Talvella alueella on hyvät luistelu- ja hiihtomahdollisuudet ja kesällä muutaman kilometrin päästä löytyy useampi hyvä uimapaikka. Esimerkiksi Päihänniemestä on muodostunut yksi Gestraniuksen lempipaikoista.

Vapaa-aika mietitään lasten ehdoilla. Luonnon ja ulkoilun lisäksi perhettä liikuttavat koko ajan lisääntyvät kaupungin tapahtumat. Linnoitus ja satama toimivat mainioina tapahtumaympäristöinä kaiken ikäisille. Kulttuurielämyksiä on tarjolla laajalti ja lasten kanssa vieraillaan muun muassa Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Gestranius arvostaa myös Kulttuuritila Nuijamiehen monipuolista tapahtumatarjontaa ja yhteisöllistä yrittäjyyttä. Lappeenrannan hyviä puolia on että kaikki on lähellä. 

-Tehtaamme on sellaisessa paikassa, jossa pääsee uimaan suoraan ovesta! En usko, että monella paikkakunnalla on mahdollisuus käydä uimassa aivan työpaikan vieressä, summaa Gestranius.

 

Luonnollisesti paras ratkaisu

  • Helsinkiin 215 km ja Pietariin 195 km
  • Yli 1000 km Saimaan rantaviivaa
  • Vihreän energian kaupunki
  • Kansainvälinen lentokenttä
  • Tiivis yhteistyö yliopiston kanssa
  • Vilkas ja monipuolinen kaupan ala
  • Kestävän kehityksen ratkaisujen edelläkävijä
  • Kattavat tukipalvelut ja verkostot yrittäjille
Etätöihin

Etänä, mutta silti lähellä kaikkea

Etätyön tekeminen on mieluisaa, kun työelämän ja muun elämän yhdistämisen puitteet ovat kunnossa. Hyvät palvelut luovat perustan viihtymiselle ja sujuvan paikallisliikenteen ansiosta esimerkiksi asiakastapaamisiin pääsee helposti, vaikka töitä tekisi luonnon helmassa.

Opiskelemaan ja yrittäjäksi

Saat kaikki eväät menestymiseen

Korkeatasoiset oppilaitokset ja yrittäjyyteen kannustava ilmapiiri luovat edellytykset menestyksellisen tulevaisuuden rakentamiseen Lappeenrannassa. Tietoa ja tukea löytyy niin opintojen vauhdikkaaseen edistämiseen kuin liikeideoiden toteuttamiseen.

Asumaan

Kaikki luonnollisesti lähellä

Puhdas luonto on läsnä arjessa ja lyhyet välimatkat mahdollistavat ajan käytön keskittämisen itsellesi tärkeisiin asioihin. Monipuoliset palvelut, runsas tapahtumatarjonta ja iloiset ihmiset kutsuvat sinut uuteen kotikaupunkiisi.

Tule etätöihin Lappeenrantaan

Vain kaksi tuntia Helsingistä ja voit nauttia vapaa-ajalla loistavista harrastusmahdollisuuksista Saimaan rannalla kauniiden maisemien ympäröimänä.

Lappeenrantaan on helppoa tulla junalla, bussilla tai omalla autolla. Erinomaisilla junayhteyksillä matka taittuu nopeasti ja olet perillä ennen kuin huomaatkaan. 

Hyvät työ- ja harrastusmahdollisuudet takaavat tehokkaan ja stressittömän työskentelyn. Maiseman vaihdos ja hetkellinen irtautuminen arjen rutiineista virkistää varmasti ja antaa uutta virtaa kaamoksen keskellä!