Abhishek Jayaprakash ja Soumyajit Chatterjee, Henkaus

Saat kaikki eväät menestymiseen

Lappeenranta houkuttelee vuosittain ulkomaalaisia korkeakouluopiskelijoita laadukkailla opintomahdollisuuksillaan ja yrittäjähenkisellä ilmapiirillä. Intiasta kotoisin olevat, Henkaus-yrityksen perustajat, Abhishek Jayaprakash ja Soumyajit Chatterjee ihastuivat kaupungin luonnonläheisyyteen ja siihen, että kaikki tarvittava on lyhyen välimatkan päässä. 

Kaikki alkoi yliopiston projektista

Jayaprakash ja Chatterjee saapuivat Lappeenrantaan vuonna 2016 opiskellakseen englanninkielisessä tuotantotalouden maisteriohjelmassa (Industrial Engineering and Management) LUT-yliopistossa. Erityisesti opetuksen laatu innosti heitä hakemaan Lappeenrantaan.

–Halusin tulla tänne, koska olin kuullut opetuksen olevan korkeatasoista. Lisäksi opiskelu oli ilmaista siihen aikaan, joten Lappeenrantaan hakeminen tuntui parhaalta vaihtoehdolta, Chatterjee kertoo.

Jayaprakash ja Chatterjee ovat työskennelleet kokopäiväisesti Henkaus-yrityksessään lokakuusta 2019 lähtien. Idea yrityksen perustamisesta syntyi LUT-yliopiston projektissa. Vaihtoehtoina oli käyttää LUT:n valmista patenttia tai keksiä jotain omaa. Projektin seurauksena luotiin ensimmäinen käyttökelpoinen tuote, yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja strategia.

–Yliopistolla on iso rooli siinä, että meistä tuli yrittäjiä. Kursseilla keskityttiin nimenomaan yrittäjämäisen ajattelutavan luomiseen. Myös ympäristö on loistava yrittämiseen, sillä Lappeenrannassa kaikki tuntevat toisensa, Chatterjee kertoo. 

Apua kielimuurista huolimatta 

Henkaus on terveysteknologian yritys, joka luo kontaktittomia ja langattomia välineitä tärkeiden elintoimintojen, kuten sykkeen ja hengityksen tarkkailuun. Yrittäjät kertovat saaneensa todella paljon tukea Lappeenrannan kaupungilta yrityksen perustamiseen.

–Kun aloitimme, otimme ensin yhteyttä Wirmaan. Emme osanneet vielä silloin puhua suomen kieltä kovin hyvin, mutta kielimuurista huolimatta pystyimme kehittämään yritysideaa yhdessä Wirman kanssa, Jayaprakash kertoo.

Wirman lisäksi yrittäjät ottivat yhteyttä myös Business Finlandiin ja Business Milliin. Business Millin kontaktien avulla Jayaprakash ja Chatterjee onnistuivat saamaan startup-rahoituksen, jolla pystyttiin varmistamaan toimeentulo kuudeksi kuukaudeksi. 

–Lappeenrannan kaupunki on ollut hyvin avulias kaikilla tavoilla. Kaikki tahot kommunikoivat toistensa kanssa, mikä auttoi meitä todella paljon. Täällä yrittäjän on helppo saada apua, Chatterjee kertoo. Yrityksen pitkän aikavälin tavoitteena on tulla tunnetuksi yrityksenä, joka tarjoaa terveydenhoitoalan monitorointiratkaisuja. Tulevaisuuden asiakkaita voivat olla palvelutalot, sairaalat tai kuka tahansa, joka haluaa seurata terveyttään.

Kaupunkielämä ja luonto tasapainossa

Vapaa-aika on tärkeä vastapaino yrittäjän arjelle ja Jayaprakashin ja Chatterjeen viikonloput vierähtävätkin usein Sammonlahden kentällä jalkapalloa pelatessa. Ystävien tapaaminen ja saunominen kuuluvat myös kiinteästi yrittäjien vapaa-aikaan. Harrastusmahdollisuudet lisääntyvät erityisesti kesällä.

–Lappeenrannassa kaupunkiympäristöstä luontoon siirtyminen on saumatonta. Kun lähden takapihaltani ja kävelen 20 minuuttia, olen keskellä metsää. Se on yksi Lappeenrannan parhaista puolista. Täällä voi löytää täydellisen tasapainon kaupungin ja luonnon väliltä, Chatterjee sanoo.

Vilkkaan sataman lisäksi yrittäjät ovat tutustuneet torin toimintaan ja paikalliseen herkkuun:

–Minulle on kerrottu, että vety on Lappeenrannan erikoisuus. Annos tarjoillaan lasista, mikä on mielestäni hienoa. En tiedä, kuka voisi kieltäytyä vedystä ja kahvista, Chatterjee nauraa. 

Saunomista ja luottamuksen ilmapiiriä

Suomalainen saunakulttuuri kiinnostaa Jayaprakashia ja Chatterjeeta, mutta kaverukset eivät vielä Suomeen tullessaan ymmärtäneet sen merkitystä.

–Kun kävimme saunassa ensimmäisen kerran, ymmärsimme vasta silloin, että se on olennainen osa suomalaista kulttuuria, Jayaprakash kertoo.

Intiasta kotoisin oleville Jayaprakashille ja Chatterjeelle byrokratian vähyys ja luotto toisiin ihmisiin ovat olleet yllättäviä ja tervetulleita asioita.

–Pohjoismainen luottamuksen ilmapiiri näkyy Lappeenrannassa selkeästi. On virkistävää, että ihmiset luottavat toisiinsa niin paljon. Lappeenrannassa joku aina auttaa, Chatterjee tiivistää. 

Luonnollisesti paras ratkaisu

  • Kansainvälistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa
  • Tekniikka, sosiaali- ja terveysala, liiketalous, hotelli- ja ravintola-ala ja kuvataide
  • Suomen paras kauppatieteiden maisteriohjelma
  • LUTin kampukset hiilinegatiivisiksi vuonna 2024
  • Kehuttu yhteishenki ja tiivis kansainvälinen yhteisö
  • Maailman 200 parhaimman bisneskoulun joukossa
  • Antoisa yhteistyö yrityselämän kanssa
  • Nykyaikainen ja moderni oppimisympäristö
  • Kansainvälisesti palkittu Green Campus
  • Monipuoliset mahdollisuudet verkko-opiskeluun
ELÄMÄNLAATUA

Kun asiat ovat tasapainossa

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen toimii hienosti Lappeenrannassa. Se houkuttelee, kun koti on sydäntä lähellä. Lappeenrannassa kaikki on muutenkin lähellä, myös pääkaupunkiseutu, jonne pyrähtää halutessaan parissa tunnissa junalla.

Etätöihin

Etänä, mutta silti lähellä kaikkea

Etätyön tekeminen on mieluisaa, kun työelämän ja muun elämän yhdistämisen puitteet ovat kunnossa. Hyvät palvelut luovat perustan viihtymiselle ja sujuvan paikallisliikenteen ansiosta esimerkiksi asiakastapaamisiin pääsee helposti, vaikka töitä tekisi luonnon helmassa.

Työ ja yrittäjyys

Hyvä paikka asua ja elää

Kestävään kehitykseen ja vahvaan yhteistyöverkostoon perustuvat kaupan ja teollisuudenalat kukoistavat Lappeenrannassa tänään ja huomenna. Kansainvälinen ja edistynyt opiskeluympäristö tuottavat jatkuvasti osaavaa työvoimaa.

Tule etätöihin Lappeenrantaan

Vain kaksi tuntia Helsingistä ja voit nauttia vapaa-ajalla loistavista harrastusmahdollisuuksista Saimaan rannalla kauniiden maisemien ympäröimänä.

Lappeenrantaan on helppoa tulla junalla, bussilla tai omalla autolla. Erinomaisilla junayhteyksillä matka taittuu nopeasti ja olet perillä ennen kuin huomaatkaan. 

Hyvät työ- ja harrastusmahdollisuudet takaavat tehokkaan ja stressittömän työskentelyn. Maiseman vaihdos ja hetkellinen irtautuminen arjen rutiineista virkistää varmasti ja antaa uutta virtaa kaamoksen keskellä!