Kaius Gestranius – Kotikaupunkini Lappeenranta

Kun asiat ovat tasapainossa

Inkoosta pääkaupunkiseudun kautta Lappeenrantaan kulkenut yrittäjä Kaius Gestranius on löytänyt Kaakkois-Suomesta kannustavan ympäristön yrityksensä Jävla Sås Bolagin kastiketuotannolle. Tekemisen yhteishenki ja lähellä olevat palvelut luovat oivat puitteet niin yrityksen vakaalle kasvulle kuin myös lapsiperheen arjellekin.

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

Gestraniuksen perheelle muutto kaakkoon tuntui luontevalta vaihtoehdolta, kun toisen lapsen ollessa tuloillaan mieli veti pääkaupunkiseudulta pienemmälle paikkakunnalle. Tuttavien positiiviset kokemukset loivat uskoa siihen, että Lappeenranta tarjoaisi toivotut puitteet niin työ- kuin perhe-elämälle.

– Täällä oli paljon tuttuja entuudestaan. Kun heitä tapasi ja kyseli kuulumisia, vastaus oli yleensä jotain muutakin kuin ”duunii, duunii”. Elämän tahti on täällä vähän toisenlaista kuin pääkaupunkiseudulla ja ihmiset keskittyvät muuhunkin kuin pelkkään työn tekemiseen.

Intohimosta oma yritys

Suomenruotsalainen yrittäjä on päässyt vaivatta kiinni eteläkarjalaiseen elämän menoon. Lappeenrannassa kaikki löytyy läheltä, liikkuu sitten autolla, julkisilla tai polkupyörällä. Yrittäjälle pääkaupunkiseudun läheisyys on myös tärkeää. Viikoittaiset vierailut sujuvat vaivattomasti ja lähes yhtä nopeasti junalla tai autolla.

– Mieluummin ajan pari tuntia pääkaupunkiseudulle kuin jumitan tunnin ruuhkissa Helsingistä Espooseen, toteaa Gestranius.

Intohimo kokkaamiseen ja siihen liittyvä aiempi työhistoria kiteytyivät Lappeenrannassa Jävla Sås Bolagin perustamiseen. Myös asumisen hintataso mahdollisti sen, että yrittäjä pystyi ottamaan hypyn tuntemattomaan: perustamaan yrityksen ja kehittämään liiketoimintaa oman maun mukaan.


Paikallisylpeydelle kunniaa

Jävla Sås Bolagin toiminta perustuu kotimaisten hävikkikasvisten ja selkeiden reseptien ympärille. Heti kättelyssä yrityksen tuotteet on otettu lämpimästi vastaan sekä kuluttajien että muiden yrittäjien keskuudessa. Eteläkarjalaiset arvostavat paikallisia tuotteita ja lähituotantoa. Maakunnan tasolla ollaan ylpeitä siitä, mitä tehdään. Vastapainoksi Kaakkois-Suomessa vieras, ruotsinkielinen nimi on jäänyt hyvin ihmisten mieliin.

– Hauska välillä käydä kaupassa, kun joku tulee nykäisemään hihasta ja kyselee kokkausvinkkejä. On ollut positiivista, että ihmiset oikeasti käyttävät ja tykkäävät tuotteista ja kannustavat jatkamaan hommaa.

Gestranius on vaikuttunut vahvasta yhteishengestä. Kaupungissa järjestetään yhteisiä tapaamisia, joissa pääsee tapaamaan muidenkin alojen toimijoita ja solmimaan suhteita. Jävla Sås Bolag tekee monenlaista yhteistyötä. Esimerkiksi Lappeenrannan satamassa toimiva paahtimokahvila Lehmus Roasteryn tehtaanmyymälä Satamatie 6 myy kastikkeita niin hyvin, ettei omalla myymälällä tekisi mitään. Yritys on tehnyt myös yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa tuotantolaitteiston kehittämisessä. Saimaan ammattiopisto Sampon kautta on löytynyt työntekijöitä.

Tekemistä koko perheelle

Kun perhe punnitsi muuttoa Lappeenrantaan, osoittivat Saimaa ja luonto vetovoimansa. Tekemistä löytyy aivan kotinurkilta. Talvella alueella on hyvät luistelu- ja hiihtomahdollisuudet ja kesällä muutaman kilometrin päästä löytyy useampi hyvä uimapaikka. Esimerkiksi Päihänniemestä on muodostunut yksi Gestraniuksen lempipaikoista.

Vapaa-aika mietitään lasten ehdoilla. Luonnon ja ulkoilun lisäksi perhettä liikuttavat koko ajan lisääntyvät kaupungin tapahtumat. Linnoitus ja satama toimivat mainioina tapahtumaympäristöinä kaiken ikäisille. Kulttuurielämyksiä on tarjolla laajalti ja lasten kanssa vieraillaan muun muassa Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Gestranius arvostaa myös Kulttuuritila Nuijamiehen monipuolista tapahtumatarjontaa ja yhteisöllistä yrittäjyyttä. Lappeenrannan hyviä puolia on että kaikki on lähellä. 

– Tehtaamme on sellaisessa paikassa, jossa pääsee uimaan suoraan ovesta! En usko, että monella paikkakunnalla on mahdollisuus käydä uimassa aivan työpaikan vieressä, summaa Gestranius.

LUE MYÖS NÄMÄ:

OPISKELEMAAN JA TÖIHIN

Työ, opinnot ja vapaa-aika yhdistyvät saumattomasti

Opiskelu veti Vilppu Paanasen Lappeenrantaan ja täällä hän on löytänyt ympärilleen tiiviin yhteisön sekä antoisan työn. Nyt hänellä on mahdollisuus yhdistää sujuvasti työ ja opiskelu monipuoliseen vapaa-aikaan.

OPISKELEMAAN

Sydän kuuluu Lappeenrannalle

Kateryna Kryzhanivska oli opiskellut eri puolilla Eurooppaa ennen kuin saapui Lappeenrantaan. Kaupunki on hänen kokemuksensa mukaan aidosti kansainvälinen ja kestävän kehityksen edelläkävijä.