Marina Vallongo – Kotikaupunkini Lappeenranta

Italialainen jäätelö hurmaa

Lappeenrannan keskustassa valmistetaan artesaanijäätelöä rakkaudella ja puhtaista raaka-aineista. Italialainen Marina Vallongo tarjoilee paikallisille herkullisia paloja kotimaastaan ja nauttii itse Lappeenrannan historiallisista ominaispiirteistä ja yrittäjäelämän mahdollistavista joustavista perhepalveluista.

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

Marina Vallongo perusti oman yrityksensä, italialaista artesaanijäätelöä tarjoavan Gelateria Vallongo -jäätelöpuodin Kauppakadulle syyskuussa 2022.  

– Myyn pienessä jäätelöpuodissa käsityönä valmistamaani italialaista artesaanijäätelöä. Käytän jäätelön tekoon laadukkaita raaka-aineita ja mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita kuten marjoja. Väriaineita tai keinotekoisia lisäaineita en käytä ollenkaan, joten jäätelön väri tulee suoraan raaka-aineesta, Marina kertoo ammatistaan. 

Gelateria Vallongo -jäätelöpuodin avajaisia vietettiin Marinalle merkityksellisenä päivänä.  

– Avasin pienen jäätelöpuotini Lappeenrantaan tasan 15 vuotta sen jälkeen, kun lensin Suomeen ensi kertaa. Syyskuun 2. päivä on siis tärkeä päivä minulle, Marina kertoo.

Elämä kahden maan välillä kuljetti parin Lappeenrantaan

Marina on kotoisin Italiasta, Riministä, jota hän kuvailee eläväiseksi lomakohteeksi meren rannalla.  
Marina saapui Suomeen ensi kertaa vuonna 2007 tullessaan vaihto-opiskelijaksi Jyväskylään. Tuolloin hän tapasi myös miehensä. Pari reissasikin Italian ja Suomen välillä useita vuosia ja matka johti lopulta Lappeenrantaan. 

Nyt Marina Vallongo asuu Lappeenrannassa miehensä ja poikansa kanssa. Pari saapui kaupunkiin Marinan miehen aloittaessa opiskelun LUT-yliopistolla.  

Marinan miehen saadessa opiskelupaikan yliopistosta, oli Marina juuri päättänyt kulttuuri antropologia ja etnologian maisteriohjelman Bolognassa.  

– Minusta oli tarkoitus tulla opettaja, ja olenkin opettanut italian kieltä kansalaisopistossa Lappeenrannassa.

Intohimo johti alanvaihtoon – artesaanijäätelö vei mukanaan

Marina on ehtinyt asua Lappeenrannassa yli 10 vuotta ja ehti tehdä paljon ennen jäätelöpuotinsa avaamista. Ennen koronaa Marina toimi matkanjärjestäjänä italialaisille Suomeen.  

– Koronan myötä rajat menivät kiinni ja matkustelu maiden välillä taukosi. Tuolloin päätin seurata intohimoani ja vaihtaa kokonaan alaa, Marina toteaa. 

Konditoria on aina ollut Marinan intohimo, ja hän sanookin valmistaneensa alun perin tilauksesta kakkuja. 

– Mutta sitten löysin jäätelönteon. Jäin välittömästi koukkuun jäätelön valmistukseen ja ala tuntui heti omalta. Halusin opiskella jäätelön valmistuksesta lisää. Kävin jäätelöntekokursseja Italiassa ja hain aiheesta lisätietoa kirjoista.

Pistaasia rakastavien kaupunkilaisten vastaanotto on ollut lämmin

Gelato artigianale, italialainen artesaanijäätelö on tavallista jäätelöä maukkaampaa sekä pehmeämpää.  

– Artesaanijäätelö on myös jälkiruoka, jota voi tehdä kaikesta syötävästä ruoasta – sen tarjoamat mahdollisuudet ovat siis loputtomat, Marina kuvailee valmistamaansa jäätelöä. 

Marina valmistaa sekä sorbetteja että maito- ja kermapohjaisia jäätelöjä. Valikoimasta löytyy myös vegaanisia makuja. 

– Pistaasi on ehdottomasti yksi lappeenrantalaisten suosikkimauista. On hauska nähdä ihmisten reaktiota heidän maistaessaan oikeaa italialaista jäätelöä ensi kertaa, Marina nauraa. 

Lappeenrannassa Marina on aina tuntenut olonsa tervetulleeksi ja on iloinen, että voi tarjota paikallisille palan kotimaataan Italiaa. 

– Suomalaiset tykkäävät Italiasta, ja valmistamani italialainen tuote on vastaanotettu hyvin, sanoo Marina.

Wirma yrityspalvelut auttoi sopivien toimitilojen löytämisessä

Yrityksensä perustamiseen Marina kertoo saaneensa apua Lappeenrannan kaupungilta. 

– Wirma yrityspalvelut auttoi minua neuvomalla yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa sekä etsimällä minulle toimitilat. Oikeanlainen liiketila oli haastava löytää, sillä halusin historiaa henkivän paikan kaupungin keskustasta, Marina sanoo. 

Oikea paikka löytyi, ja nyt Kauppakadulla sijaitsevan jäätelöpuodin ikkunasta näkyy tunnelmallinen Tasihinin talo ja Marinan jäätelöpuodin kanssa samasta talosta löytyy Wolkoffin viinikellari, talomuseo ja ravintola. 

Marina kertoo pitävänsä paikoista, joissa on historiaa ja kuvaileekin liiketilaksi valikoituneessa talossa olevan “juuri oikea tunnelma”. 

Lappeenrannassa viehättävät rauha, palvelut ja maisema

Marina on viihtynyt Lappeenrannassa hyvin ja pitää kaupunkia paikkana, jossa saa elää ja olla rauhassa. 

– Metsä ja luonto ovat lähellä, kuten Suomessa yleensäkin. Italiassa kaupungin voivat joskus olla kaoottisia ja ihmisiä on paljon, pohtii Marina maiden välisiä eroja. 

Marinalle tärkeää Lappeenrannassa ovat joustavat lastenhoitopalvelut, jotka mahdollistavat yrittäjän työ- ja perhe-elämän yhdistämisen.  

– Minulla ei ole Lappeenrannassa Italian perhettäni tai omia sukulaisia, mutta lastenhoito on niin hyvin järjestetty, että voin työskennellä helposti. Hoitopaikan lapselle saa tarvittaessa pariksikin tunniksi päivässä, Marina kehuu.   

Marina pitää historiallisista rakennuksista ja vanhoista paikoista. Hänen lempipaikkansa Lappeenrannassa onkin kaupungin vanha keskusta ja linnoitus. 

– Linnoituksessa on todella kaunis maisema aivan järven rannalla. Sieltä löytyy myös Majurskan kahvila sekä pieniä, kivoja puoteja. 

Lentokenttä lähellä mahdollistaa suorat lennot kotimaahan

Italiasta Marina kaipaa ennen kaikkea Italian perhettään. Onneksi Lappeenrannan lentokenttä mahdollistaa suorat lennot Italiaan tarvittaessa. 

– Haaveilen suorista lennoista Riminin ja Lappeenrannan välillä, jotta perheeni ja ystäväni pääsisivät myös maistamaan jäätelöäni, Marina hymyilee. 

Gelaton tekeminen on Marinalle yhtä lailla rakas työ kuin harrastuskin. Hän opiskeleekin aihetta myös vapaa-aikanaan. Jäätelön teon lisäksi Marina viettää aikaa perheensä kanssa. 

– Kun en tee jäätelöä, leikin poikani kanssa ja käyn kaupungilla. Tykkään käydä markkinoilla ja tapahtumissa, joita Lappeenrannassa on etenkin kesäaikaan paljon. Tapahtumia ja elämää voisi olla toki entistä enemmän ympärivuotisesti, esimerkiksi Muikku- ja Pottu -markkinoilla riitti väkeä.

Marina kokee kaiken kaikkiaan, että lappeenrantalaiset ovat ottaneet hänet ja pienen jäätelöpuodin erittäin hyvin vastaan. 

– Paikallisten vastaanotto on ollut todella lämmin. Monet ovat tulleet sanomaan, että on kiva, kun tulin tänne. On todella kiva kuulla, että ihmiset ovat kiitollisia yrityksestäni ja arvostavat kaupunkiin tuomaani Italian makumaailmaa, Marina kiittelee. 

LUE MYÖS NÄMÄ:

OPISKELEMAAN JA TÖIHIN

Työ, opinnot ja vapaa-aika yhdistyvät saumattomasti

Opiskelu veti Vilppu Paanasen Lappeenrantaan ja täällä hän on löytänyt ympärilleen tiiviin yhteisön sekä antoisan työn. Nyt hänellä on mahdollisuus yhdistää sujuvasti työ ja opiskelu monipuoliseen vapaa-aikaan.

OPISKELEMAAN

Sydän kuuluu Lappeenrannalle

Kateryna Kryzhanivska oli opiskellut eri puolilla Eurooppaa ennen kuin saapui Lappeenrantaan. Kaupunki on hänen kokemuksensa mukaan aidosti kansainvälinen ja kestävän kehityksen edelläkävijä.