Riina Liutu – Kotikaupunkini Lappeenranta

Hyvää perhe-elämää suomeksi ja englanniksi

Riina Liutu ja hänen miehensä Richardson “Richie” Maurissaint viettävät Lappeenrannassa kansainvälisen perheen elämää kolmen tyttärensä Kaileyn, Elsan ja Alissan kanssa. Työ, koulu ja vapaa-aika sujuvat hyvin suomeksi ja englanniksi. 

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

Riina Liutu on syntyperäinen lappeenrantalainen ja Richie Maurissaint muutti kaupunkiin 14 vuotta sitten Bostonista Yhdysvalloista. 

– Aloitin opiskelut ammattikorkeakoulussa konetekniikan puolella ja kotiuduin hyvin Lappeenrantaan. Olen tavannut paljon lappeenrantalaisia ja he ovat rauhallisia ja mukavia ihmisiä, Richie kertoo.

Kaksikielinen arki sujuu hyvin

Riina ja Richie miettivät pitkään, minne asettuisivat aloilleen, ennen kuin päättivät jäädä Lappeenrantaan. He eivät voisi olla tyytyväisempiä päätökseen, Riina sanoo.

– Päiväkodit ovat täällä tosi laadukkaita. Niissä on ihana henkilökunta, pienet ryhmät ja lämmin tunnelma. 

Kotona Riina puhuu lapsille suomea ja Richie englantia – tosin välillä on vähän finglishiäkin mukana. Koska perhe on kaksikielinen, vanhemmille on tärkeää, että lapset kuulevat englantia muuallakin kuin kotona. 

– Nyt tytöt käyvät Kesämäen koulua englanninkielisillä luokilla, joissa on opetusta myös suomeksi. Iso plussa on, että lukionkin voi käydä englanniksi, Riina lisää. 

Riina ja Richie tuntevat muitakin kansainvälisiä perheitä, joiden kanssa lapset puhuvat englantia, ja netin kautta he voivat keskustella ja pelata muidenkin kuin lappeenrantalaisten kanssa.

Työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen on helppoa

Vaikka Richien mielestä suomalaiset puhuvat yllättävän hyvää englantia, hän on tyytyväinen, että aloitti suomen opiskelut heti muutettuaan maahan. Nyt hän työskentelee teknisenä tuotepäällikkönä lappeenrantalaisessa Flowrox-yrityksessä.

– Suomalaisessa työkulttuurissa on iso ero verrattuna Yhdysvaltoihin, jossa työpäivät ovat pidempiä. Kun kerron siskolleni, että Suomessa meillä on neljän viikon kesäloma ja vielä talviloma päälle, hän ihmettelee, miten näin voi olla! Pidän siitä, että on oikeasti mahdollista tasapainottaa työ ja vapaa-aika.

Pankin asiakaspalvelussa työskentelevä Riina toteaa, että nyt perheen arki on hektistä. 

– Aina kun vapaa-aikaa on, pyrimme touhuamaan koko perheellä ja olemaan aktiivisia. Talvisin hiihdämme, luistelemme ja käymme uimahallissa, kesällä uimme kaupungin uimarannalla ja pyöräilemme. 

Kesäisin perhe myös matkustelee paljon. 

Paljon harrastuksia lapsille ja aikuisille

Riina on erityisen tyytyväinen lasten ja aikuisten monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin Lappeenrannassa. 

– Lapset ovat kokeilleet kaikenlaista: tanssia, kuvataidekoulua ja uintia. Tällä hetkellä tytöt pelaavat koripalloa ja voimistelevat. Itse käyn aktiivisesti kuntosalilla Richien kanssa, joka myös pelaa paikallisessa joukkueessa jalkapalloa. 

Lapsista Kailey pitää erityisesti voimistelusta.

– Se on paras harrastus, sillä siinä tehdään kaikeinlaisia temppuja ja joskus kisataan.

Richien mukaan harrastukset ovatkin keskeinen osa elämää ja tärkeitä sosiaalisten taitojen kehittämiseen etenkin lapsille. 

– Harrastukset ovat auttaneet minuakin tutustumaan erilaisiin ihmisiin, sekä ulkomaalaisiin että lappeenrantalaisiin. 

Turvallinen ja luonnonläheinen kaupunki

Richie kulkee työmatkat helposti bussilla, koska pysäkki on sekä kodin että työpaikan vieressä. Riina taas pyöräilee töihin säästä ja vuodenajasta riippumatta. 

– Lapset voivat kävellä ja pyöräillä kouluun, kun Lappeenranta on niin rauhallinen ja turvallinen kaupunki. Kaikki palvelutkin ovat kävelymatkan päässä. 

Richie on huomannut, että Lappeenranta on hyvin luonnonläheinen kaupunki. 

– Joskun tuntuu kuin asuisi luonnon keskellä kaupungin sijaan. Suomalaiset ovat todella lähellä luontoa. 

Perheenjäsenillä jokaisella on omat suosikkipaikkansa kaupungissa. Tyttäristä Alissa suosii kotia. 

– Täällä voi pelata lautapelejä, katsoa elokuvia yhdessä ja leikkiä siskojen kanssa. 

Riina rakastaa Lappeenrantaa varsinkin kesäkaupunkina. 

– Tämä on ihana paikka vuodenajasta riippumatta, mutta kesällä etenkin keskusta, linnoitus ja satama ovat suosikkejani. 

Richie taas on Alissan kanssa samaa mieltä siitä, että paras paikka on koti, mutta kiinnostavia paikkoja ovat myös esimerkiksi linnoitus. 

Sekä Richie että Riina ovat yhtä mieltä siitä, että lappeenrantalaiset ovat rentoja ja avoimia. Richie toteaakin, että vaikka suomalaisten sanotaan olevan sulkeutuneita, se ei pidä paikkaansa. Mutta hienoa hänen mielestään on sekin, että aikaa jää myös itselle. 

– Isoissa kaupungeissa ei välttämättä koskaan saa omaa rauhaa, mutta Lappeenrannassa sitä löytyy.

LUE MYÖS NÄMÄ:

OPISKELEMAAN JA TÖIHIN

Työ, opinnot ja vapaa-aika yhdistyvät saumattomasti

Opiskelu veti Vilppu Paanasen Lappeenrantaan ja täällä hän on löytänyt ympärilleen tiiviin yhteisön sekä antoisan työn. Nyt hänellä on mahdollisuus yhdistää sujuvasti työ ja opiskelu monipuoliseen vapaa-aikaan.

OPISKELEMAAN

Sydän kuuluu Lappeenrannalle

Kateryna Kryzhanivska oli opiskellut eri puolilla Eurooppaa ennen kuin saapui Lappeenrantaan. Kaupunki on hänen kokemuksensa mukaan aidosti kansainvälinen ja kestävän kehityksen edelläkävijä.