Henkaus – Kotikaupunkini Lappeenranta

Saat kaikki eväät menestymiseen

Lappeenranta houkuttelee vuosittain ulkomaalaisia korkeakouluopiskelijoita laadukkailla opintomahdollisuuksillaan ja yrittäjähenkisellä ilmapiirillä. Intiasta kotoisin olevat, Henkaus-yrityksen perustajat, Abhishek Jayaprakash ja Soumyajit Chatterjee ihastuivat kaupungin luonnonläheisyyteen ja siihen, että kaikki tarvittava on lyhyen välimatkan päässä. 

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

Jayaprakash ja Chatterjee saapuivat Lappeenrantaan vuonna 2016 opiskellakseen englanninkielisessä tuotantotalouden maisteriohjelmassa (Industrial Engineering and Management) LUT-yliopistossa. Erityisesti opetuksen laatu innosti heitä hakemaan Lappeenrantaan.

– Halusin tulla tänne, koska olin kuullut opetuksen olevan korkeatasoista. Lisäksi opiskelu oli ilmaista siihen aikaan, joten Lappeenrantaan hakeminen tuntui parhaalta vaihtoehdolta, Chatterjee kertoo.

Kaikki alkoi yliopiston projektista

Jayaprakash ja Chatterjee ovat työskennelleet kokopäiväisesti Henkaus-yrityksessään lokakuusta 2019 lähtien. Idea yrityksen perustamisesta syntyi LUT-yliopiston projektissa. Vaihtoehtoina oli käyttää LUT:n valmista patenttia tai keksiä jotain omaa. Projektin seurauksena luotiin ensimmäinen käyttökelpoinen tuote, yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja strategia.

– Yliopistolla on iso rooli siinä, että meistä tuli yrittäjiä. Kursseilla keskityttiin nimenomaan yrittäjämäisen ajattelutavan luomiseen. Myös ympäristö on loistava yrittämiseen, sillä Lappeenrannassa kaikki tuntevat toisensa, Chatterjee kertoo. 

Apua kielimuurista huolimatta

Henkaus on terveysteknologian yritys, joka luo kontaktittomia ja langattomia välineitä tärkeiden elintoimintojen, kuten sykkeen ja hengityksen tarkkailuun. Yrittäjät kertovat saaneensa todella paljon tukea Lappeenrannan kaupungilta yrityksen perustamiseen.

– Kun aloitimme, otimme ensin yhteyttä Wirmaan. Emme osanneet vielä silloin puhua suomen kieltä kovin hyvin, mutta kielimuurista huolimatta pystyimme kehittämään yritysideaa yhdessä Wirman kanssa, Jayaprakash kertoo.

Wirman lisäksi yrittäjät ottivat yhteyttä myös Business Finlandiin ja Business Milliin. Business Millin kontaktien avulla Jayaprakash ja Chatterjee onnistuivat saamaan startup-rahoituksen, jolla pystyttiin varmistamaan toimeentulo kuudeksi kuukaudeksi. 

– Lappeenrannan kaupunki on ollut hyvin avulias kaikilla tavoilla. Kaikki tahot kommunikoivat toistensa kanssa, mikä auttoi meitä todella paljon. Täällä yrittäjän on helppo saada apua, Chatterjee kertoo. Yrityksen pitkän aikavälin tavoitteena on tulla tunnetuksi yrityksenä, joka tarjoaa terveydenhoitoalan monitorointiratkaisuja. Tulevaisuuden asiakkaita voivat olla palvelutalot, sairaalat tai kuka tahansa, joka haluaa seurata terveyttään.

Kaupunkielämä ja luonto tasapainossa

Vapaa-aika on tärkeä vastapaino yrittäjän arjelle ja Jayaprakashin ja Chatterjeen viikonloput vierähtävätkin usein Sammonlahden kentällä jalkapalloa pelatessa. Ystävien tapaaminen ja saunominen kuuluvat myös kiinteästi yrittäjien vapaa-aikaan. Harrastusmahdollisuudet lisääntyvät erityisesti kesällä.

– Lappeenrannassa kaupunkiympäristöstä luontoon siirtyminen on saumatonta. Kun lähden takapihaltani ja kävelen 20 minuuttia, olen keskellä metsää. Se on yksi Lappeenrannan parhaista puolista. Täällä voi löytää täydellisen tasapainon kaupungin ja luonnon väliltä, Chatterjee sanoo.

Vilkkaan sataman lisäksi yrittäjät ovat tutustuneet torin toimintaan ja paikalliseen herkkuun:

– Minulle on kerrottu, että vety on Lappeenrannan erikoisuus. Annos tarjoillaan lasista, mikä on mielestäni hienoa. En tiedä, kuka voisi kieltäytyä vedystä ja kahvista, Chatterjee nauraa. 

Saunomista ja luottamuksen ilmapiiriä

Suomalainen saunakulttuuri kiinnostaa Jayaprakashia ja Chatterjeeta, mutta kaverukset eivät vielä Suomeen tullessaan ymmärtäneet sen merkitystä.

– Kun kävimme saunassa ensimmäisen kerran, ymmärsimme vasta silloin, että se on olennainen osa suomalaista kulttuuria, Jayaprakash kertoo.

Intiasta kotoisin oleville Jayaprakashille ja Chatterjeelle byrokratian vähyys ja luotto toisiin ihmisiin ovat olleet yllättäviä ja tervetulleita asioita.

– Pohjoismainen luottamuksen ilmapiiri näkyy Lappeenrannassa selkeästi. On virkistävää, että ihmiset luottavat toisiinsa niin paljon. Lappeenrannassa joku aina auttaa, Chatterjee tiivistää. 

LUE MYÖS NÄMÄ:

OPISKELEMAAN JA TÖIHIN

Työ, opinnot ja vapaa-aika yhdistyvät saumattomasti

Opiskelu veti Vilppu Paanasen Lappeenrantaan ja täällä hän on löytänyt ympärilleen tiiviin yhteisön sekä antoisan työn. Nyt hänellä on mahdollisuus yhdistää sujuvasti työ ja opiskelu monipuoliseen vapaa-aikaan.

OPISKELEMAAN

Sydän kuuluu Lappeenrannalle

Kateryna Kryzhanivska oli opiskellut eri puolilla Eurooppaa ennen kuin saapui Lappeenrantaan. Kaupunki on hänen kokemuksensa mukaan aidosti kansainvälinen ja kestävän kehityksen edelläkävijä.