Kateryna Kryzhanivska – Kotikaupunkini Lappeenranta

Kansainvälinen sydän kuuluu nyt Lappeenrannalle

LUT-yliopistolla väitöskirjaansa tekevä Kateryna Kryzhanivska päätyi Lappeenrantaan monien vaiheiden kautta.

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

LUT-yliopistolla väitöskirjaansa tekevä Kateryna Kryzhanivska päätyi Lappeenrantaan monien vaiheiden kautta. Kaikki alkoi isän antamasta neuvosta.

– Isäni sanoi, että Suomi on paras maa elää ja onnellisin maa maailmassa. Kun opiskelin Braunschweigin teknillisessä yliopistossa Saksassa, minulle tuli tilaisuus tulla Erasmus-vaihtoon LUT-yliopistoon. Silloin päätin, että lähden seuraavaksi Suomeen.

Opinnot LUT:ssa muuttivat elämän

Katerynan pääaine LUT:ssa oli Global Management of Innovation and Technology, mutta kursseja pystyi valitsemaan sujuvasti muistakin aineista. Hän viihtyi hyvin.

– Pidensin oleskeluani Lappeenrannassa ja tutustuin professori Kirsimarja Blomqvistin johtamaan hyvin kunnianhimoiseen tutkimusryhmään. Haimme ja saimme kehitysrahoitusta ja sain tilaisuuden tehdä maisterin tutkintoni täällä.

Opinnot LUT:ssa muuttivat Katerynan elämän. Hänestä tuntuu, että hänen sydämensä kuuluu nyt Lappeenrannalle ja tälle seudulle.

– Halusin tulla tänne takaisin ja minut myös haluttiin takaisin. Eräänä elokuisena päivänä sain puhelun tutkimusryhmältä, joka kertoi että he ja koko seutu tarvitsevat minua.

Nopeat asiantuntijatiimit ratkovat monimutkaisia ongelmia

Nyt Kateryna tekee LUT:ssa väitöskirjaansa School of Business and Management -yksikössä.

– Tutkin organisaatioiden välistä yhteistyötä eli sitä, kuinka yritykset, julkinen sektori ja yliopistot voivat luoda yhdessä innovaatioita yli sektorirajojen sekä ratkoa yhteiskunnan monimutkaisia ongelmia. Osana tutkimusta Katerynan tutkimusryhmä on pilotoinut nopeita asiantuntijatiimejä (Fast Expert Teams, FET), joka on LUT:ssa kehitetty toimintamalli. Siinä eri organisaatioista kootut asiantuntijatiimit kokoontuvat joustavasti digitaalisissa ympäristöissä ratkomaan ongelmia ja luomaan uusia ideoita ja konsepteja.

– Testasimme nopeita asiantuntijatiimejä Soletair Power -nimisessä lappeenrantalaisessa energia-alan yrityksessä. Konsepti auttoi yritystä kansainvälistymisessä luomalla kontakteja ulkomaisiin asiantuntijoihin ja paikkoihin, joissa he voivat testata teknologiaansa. Olemme innoissamme tuloksista ja toivomme, että yritykset Lappeenrannassa ja lähiseuduilla kokeilisivat näitä tiimejä ja digitaalista organisointia kansainvälistymisessä ja monimutkaisten ongelmien ratkaisussa.

Kateryna tekee paljon yhteistyötä Greenreality-verkoston kanssa. Tässä eteläkarjalaisten ympäristö- ja energiasektorin yritysten verkostossa luodaan uusia mahdollisuuksia vihreämpään liiketoimintaan. Myös Lappeenrannan kaupunki ja LUT ovat mukana sen toiminnassa.

– Kehitämme verkostosta kansainvälisempää ja aktiivisempaa, jotta jäsenet hyötyisivät yhteistyöstä yhä enemmän.

Saunakulttuurikin tullut tutuksi

Mutta ei Katerynan elämä ole pelkkää tutkimusta ja työtä. Hän on luonteeltaan hyvin aktiivinen ja harrastaa paljon liikuntaa.

– Lappeenrannassa on paljon mahdollisuuksia liikuntaan ja urheiluun. Pidän uimisesta ja aamulenkeistä ja saan lisää motivaatiota siitä, kun näen paljon muita ihmisiä kuntoilemassa. Talvella harrastan murtomaahiihtoa ja tänä keväänä ryhdyin pelaamaan tennistä väitöskirjan ohjaajani kanssa. Ehkä jonain päivänä LUT:ssa on hyvin aktiivinen tenniskerho!

Kateryna pitää myös marjastamisesta ja melonnasta, ja tekee ystäviensä kanssa kajakkiretkiä. Suomalaisesta elämäntavasta hän nostaa suosikikseen saunakulttuurin.

– Saunominen on hieno tilaisuus tutustua toisiin opiskelijoihin takan äärellä. Grillaamme makkaraa ja vaahtokarkkeja ja menemme sitten saunaan ja sieltä suoraan järveen. Suomalaiset ovat Katerynan kokemusten mukaan kansainvälistä kansaa.

– Olin yllättynyt siitä, kuinka avomielisiä ja avuliaita ihmiset ovat. Sen ansiosta omastakin mielestä tulee avoimempi ja uteliaampi – suomalaiset ikään kuin antavat tämän avomielisen kulttuurinsa sinulle lahjana. Kuntavaaleissakin ulkomaalaiset saavat äänestää ja meillä on sananvaltaa kaupungin ja seudun asioihin. Tunnen olevani osa paikallista kulttuuria ja että minua tarvitaan täällä. Suomi on paras maa, jossa olen asunut. Olen täällä onnellinen ja sosiaalisesti aktiivinen, pidän tästä kestävästä elämäntavasta.

Lappeenranta on kestävän kehityksen edelläkävijä

Kateryna toteaa, että Lappeenranta on aidosti kansainvälinen kaupunki, jossa ulkomaalaiset tekevät oman osuutensa seudun kehittämiseen.

– Monet yliopistosta valmistuneet opiskelijat haluavat jäädä seudulle tekemään töitä tai perustamaan yrityksiä. Tämä on hyvin innovatiivinen kaupunki. Täällä on paljon yrityksiä ja tutkijoita, jotka tekevät tärkeää työtä, ja Greenreality-verkostossa rakennetaan innovaatioekosysteemiä. Menossa on kestävän liiketoiminnan vallankumous ja Lappeenranta on ensimmäisten joukossa edistämässä vihreitä aloitteita ja YK:n määrittämiä kestävän kehityksen tavoitteita. Katerynan tarina on tähän saakka ollut hyvin kansainvälinen, ja sellaisena hän näkee myös tulevaisuutensa.

– Tarinani jatkuu Lappeenrannassa vielä muutaman vuoden, kun teen täällä väitöskirjaani. Tutkimuksellani on toivottavasti positiivinen vaikutus seutuun ja yhteiskuntaan. Haluan viedä eteenpäin viestiä vihreästä kaupungista. Toivon, että voimme voittaa kaikki nykypäivän haasteet ja luoda innostavan ja vihreän tulevaisuuden meille ja tuleville sukupolville.

LUE MYÖS NÄMÄ:

OPISKELEMAAN JA TÖIHIN

Työ, opinnot ja vapaa-aika yhdistyvät saumattomasti

Opiskelu veti Vilppu Paanasen Lappeenrantaan ja täällä hän on löytänyt ympärilleen tiiviin yhteisön sekä antoisan työn. Nyt hänellä on mahdollisuus yhdistää sujuvasti työ ja opiskelu monipuoliseen vapaa-aikaan.

OPISKELEMAAN

Sydän kuuluu Lappeenrannalle

Kateryna Kryzhanivska oli opiskellut eri puolilla Eurooppaa ennen kuin saapui Lappeenrantaan. Kaupunki on hänen kokemuksensa mukaan aidosti kansainvälinen ja kestävän kehityksen edelläkävijä.