Mikko Vento – Kotikaupunkini Lappeenranta

Kulttuurin ja kaupungin elävöittäjä

Kulttuuritila Nuijamies ilahduttaa tarjonnallaan kulttuurin ystäviä Lappeenrannan keskustassa. Sen toiminnassa on ollut alusta asti mukana kehittämispäällikkö Mikko Vento. Hän haluaa tehdä Kulttuuritila Nuijamiehestä vuosi vuodelta kiinnostavamman niin esiintyjille kuin talossa vieraileville.

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

Kulttuuritila Nuijamies näyttelee merkittävää osaa Lappeenrannan kulttuurikentässä. Sen nostalgiaa henkivien seinien sisältä löytyy niin nykypäivän tekniikalla varustettu esiintymistila kuin elokuvateatteri. Ne höystävät Lappeenrannan kulttuuritarjontaa, elävöittäen samalla kaupunkikuvaa.

Nykyisen toiminnan ensiaskeleet kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa kiinteistössä otettiin kaupallisen elokuvateatteritoiminnan loppuessa vuonna 2017, ja elokuvateatterin tilojen vapautuessa muuhun käyttöön. Kulttuuritila Nuijamiehen kehittämispäällikkönä toimivan Mikko Vennon mielestä Lappeenranta kaipasi tuolloin avointa kulttuuritilaa.

– Muuttaessani Lappeenrantaan reilu 20 vuotta sitten kaupungissa oli runsaasti tapahtumia etenkin kesäisin. Ne kuitenkin hiipuivat tekijöiden muuttaessa muualle, ja sen myötä kaupungin kulttuurielämä muuttui vaisummaksi. Kulttuuritila Nuijamiehen kaltaiselle toimijalle olikin selkeä tarve.

Kulttuuritila kaikkien kaupunkilaisten iloksi

Kiinteistön muuttamista laajemmin kulttuuria palvelevaksi oli valmisteltu ruohonjuuritasolla jo jonkin aikaa. Kun ajatus toiminnan luonteesta oli jo olemassa ja tiedettiin mitä oltiin tekemässä, saatiin joukkorahoituskampanjan tukema remontti sangen ripeästi raiteilleen.

Kiinteistön remontti valmistui vuoden 2018 syyskuussa, ja Kulttuuritila Nuijamiehen avajaisten myötä Lappeenrannan kulttuuritoiminta sai kaipaamansa piristysruiskeen.

Vennon mielestä Lappeenrannan päättäjien hyvällä asenteella oli suuri merkitys projektin onnistumiselle. Kaupunki tarvitsee monipuolisia kulttuuritapahtumia, minkä Lappeenranta on ymmärtänyt hyvin. Tämä on luonut myös erinomaiset lähtökohdat toiminnan jatkuvalle kehittämiselle.

– Kulttuuritila Nuijamies on mennyt koko ajan eteenpäin. Se houkuttelee mukaan uusia toimijoita, joiden kanssa on hienoa tehdä yhteistyötä, Vento toteaa. – Sillä on positiivinen ja elinvoimaisuutta lisäävä vaikutus koko kaupungille.

Asiat onnistuvat yhdessä

Vennon työhön kuuluvat Kulttuuritila Nuijamiehen kehittämispäällikkönä muun muassa organisaation johtaminen ja verkostojen luominen. Tämä on tärkeää tämän päivän toimintaympäristössä, sillä yhteistyön kautta saavutetaan huomattavasti parempia tuloksia kuin yksin puurtamalla.

– Kun toiminnassa on mukana eri alojen osaajia, saadaan tuoreita ja kokonaisuutta rikastavia näkökulmia, Vento arvioi. – Esimerkiksi yritykset eivät välttämättä aina ole tietoisia kulttuurin tekijöiden kanssa toimimisen tarjoamista eduista. Yhteistyön myötä huomataan nopeasti, miten eri aloilla on yllättävänkin paljon yhteistä ja kuinka paljon sujuvampaa ja mukavampaa on rakentaa viihtyisää Lappeenrantaa samaan hiileen puhaltaen.

Yksi Lappeenrannan vahvuuksista on Vennon mielestä sen sopiva koko. Kaupunki ei ole liian suuri tai pieni. Tämän ansiosta ihmisten tavoittaminen on vaivatonta, keskusteluyhteyden luominen luontevaa ja verkostojen rakentaminen helppoa. Kun tämä lisäksi asioihin suhtautuu avoimin mielin ja positiivisella asenteella, saa myös muut näkemään Kulttuuritila Nuijamiehen myönteisen merkityksen koko kaupungille.

– Lappeenrantalaiset yritykset, kaupunki ja Eksote ovat havainneet, että olemme paikallinen ja valtakunnallinen toimija, jonka kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä ja luoda uutta, Vento summaa.

Kulttuuritila Nuijamiehen johtavana ajatuksena oli sitä perustettaessa toimia avoimena kulttuuritilana. Vento ei olekaan vielä sanonut kenellekään ei, joka on halunnut paikan päälle esiintymään. Hänen periaatteenaan on, että asiat laitetaan onnistumaan.

– Jos uimaseura suunnittelee järjestävänsä kuviokelluntakisat lavallamme, niin silloin joudun valitettavasti toteamaan, ettei se käy. Mutta nehän voidaan toteuttaa sitten uimahallissa tai vaikkapa Saimaan vesillä, Vento naurahtaa.

Joskus tulee toki vastaan tilanteita, jolloin Vento joutuu pohtimaan yhdessä esiintyjien kanssa, onko heidän ehdottamansa esiintymispäivä sopiva. Tällöin on kyse yleensä siitä, onko ajankohta taloudelliselta kannalta puntaroituna paras mahdollinen.

– Asiat järjestyvät kyllä, kun kumpikin osapuoli on valmis tulemaan toista vastaan, Vento toteaa.

Päivät kuluvat kuin siivillä

Vennolle työ Kulttuuritila Nuijamiehen kehittämispäällikkönä on todellinen voimavara; se on erittäin mielekästä ja tarjoaa joka päivä tilaisuuksia oppia jotain uutta.

– Koskaan ei voi sanoa, että asia olisi valmis, sillä aina voi miettiä uusia tapoja toimia, Vento kiteyttää.

Työssä viihtymiseen vaikuttaa iloinen ja mutkaton tapa suhtautua asioihin. Sanonta iloisista eteläkarjalaisista ei ole Vennon ollessa kyseessä tuulesta temmattu. Hänen elämänasenteensa on perua vuosien mittaan karttuneista kokemuksista ja näkemyksestä siitä, miten kaikki hoituu parhain päin.

– Olen ollut kirjoilla Lappeenrannassa vuodesta 2000, mutta asunut välillä myös Helsingissä ja Espanjassa. Olen pyrkinyt ammentamaan näistä kokemuksista hyviä juttuja omaan elämääni, Vento kertoo. – Espanjalainen mentaliteetti näkyy minussa esimerkiksi niin, etten ota asioita liian vakavasti ja yritän hoitaa asiat positiivisella asenteella.

Vennolla ei käy aika koskaan pitkäksi. Hän toivoo pikemminkin, että vuorokaudessa olisi enemmän tunteja. Päivät täyttyvät työn lisäksi musiikin kuuntelemisesta, kirjoittamisesta sekä yhteiskunnan ja historian tutkimisesta. Liikuntaa hän harrastaa myös mielellään.

– Liikkuminen oli minulle pitkään haaste suurten fyysisten ongelmien vuoksi, mutta nyt pystyn jälleen käymään kuntosalilla ja harrastamaan muutakin liikuntaa, Vento iloitsee. – Sen merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ei tule väheksyä, sillä mielen ja kehon hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.

Terveyden pettäminen kääntyi voimavaraksi

Syksyllä 2000 Vento sairastui vakavasti ja se on muuttanut hänen suhtautumistaan elämään. Hän kokee, että sairastumisen voi myös kääntää vahvuudeksi.

– Sain hyvää hoitoa, jonka ansiosta toivuin sairaudestani, ja olen siitä äärettömän kiitollinen. Ajattelen, että sairastumiseni toi minulle voimavaroja, sillä mitä enemmän kokee sitä vahvemmaksi tulee. Elämä on kasvuprosessi, joka jatkuu viimeiseen hengenvetoon asti.

Vento aikoo säilyttää positiivisen elämänasenteensa tulevaisuudessakin ja kehittää Kulttuuritila Nuijamiehen organisaatiota ja toimintaa yhä paremmin kaikkia kulttuurin ystäviä palvelevaksi.

– Olen mukana rakentamassa mukavaa, eloisaa ja elämänmyönteistä Lappeenrantaa ja Etelä-Karjalaa, Vento toteaa iloisena ja jatkaa: – Kulttuuritila Nuijamiestä voi kehittää vielä paljonkin. On katsottava tämänhetkisen tilanteen lisäksi 5–10 vuoden päähän ja suunniteltava, miten asetetut tavoitteet saavutetaan.

Vento uskoo tulevaisuuden näyttäytyvän valoisana niin itselleen kuin Kulttuuritila Nuijamiehelle: – Kun asiat hoitaa hyvin, niin huominen tuo mukanaan hyviä juttuja.

LUE MYÖS NÄMÄ:

ELÄMÄNLAATUA

Kun asiat ovat tasapainossa

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen toimii hienosti Lappeenrannassa. Se houkuttelee, kun koti on sydäntä lähellä. Lappeenrannassa kaikki on muutenkin lähellä, myös pääkaupunkiseutu, jonne pyrähtää halutessaan parissa tunnissa junalla.

TÖIHIN

Frisbeegolfia, yhteisöllisyyttä ja rauhaa

Antti Saarikallion voi bongata niin kaupunginteatterin lavalta kuin Myllysaaren avannosta. Turusta saapunut näyttelijä nauttii Lappeenrannassa erityisesti hyvistä etäisyyksistä ja lämpimästä työyhteisöstä.