Jukka Mononen – Kotikaupunkini Lappeenranta

Tavoitteena saada ihmisiä parempien oluiden pariin

Panimoyhtiö Tuju Oy perustettiin vuonna 2015, kun kaksi vannoutunutta oluenystävää Jukka Mononen ja Tuomas Mäkiniemi huomasivat olevansa niin kiinnostuneita hyvästä oluesta ja sen tekemisestä, että päättivät siirtää harrastuksensa, eli oluen kotivalmistuksen seuraavalle tasolle: he ryhtyivät tekemään olutta käsityönä myös laajemmalle käyttäjäkunnalle.

Hyväksy seuraavat evästeet statistics, marketing jotta näet tämän videon.

Perustamispäätökseen vaikutti myös se, ettei kotipaikkakunnalla, eli Lappeenrannassa, ollut tuolloin olutpanimoa.

– Koska tiesimme, ettei pelkkä into riitä, opiskelimme alaa lisää ja hankimme tarvittavan välineistön, muistelee Jukka Mononen, joka on nykyään Tujun myynnistä ja ravintolatoiminnasta vastaava asiakkuuspäällikkö.

– Nimi keksittiin lennosta yhdistämällä meidän etunimiemme ensimmäiset tavut – TuJu on sopivan tymäkkä ja helppo nimi, joka jotenkin sopii olueen.

Laaja valikoima oluita perinteisin tekniikoin käsityönä

Mononen sanoo, että Tuju erottuu kilpailijoistaan juuri rosoisuudellaan ja särmikkyydellään – sillä, että brändi ei silitä kaikkea myötäkarvaan. Oluet tehdään perinteiseen tyyliin käsityönä ja tavoitteena on aina luoda maku, joka koukuttaa ja siten ohjaa asiakkaat yhä uudelleen hyvien, tai kuten tujulaiset sanovat – parempien – oluiden pariin..  

– Me panostamme laajaan tuotevalikoimaan ilman että laadusta tingitään milliäkään, Mononen sanoo.

– Suuri osa oluistamme on Ipoja, eli India Pale Ale -oluita, ja vielä tarkemmin Neipaa, eli New England Pale Ale -tyyliä, vaikka valikoimaamme kuuluu monia lager-oluitakin. Suurin menestystarinamme on tietenkin ollut Suomen parhaaksi valittu Pumpattava Barbaari Helles lager -olut, joka on nostanut niin myyntiä kuin tunnettuutta selvästi. 

Tujun panimo ja tehtaanmyymälä sijaitsevat toistaiseksi Meijerinkadulla Lappeenrannan Harapaisissa, mutta uusi ravintola Tuju Taproom on avattu Rakuunamäelle, jonne myös panimo muuttaa. Mononen on sijainnista hyvillään.

– Rakuunamäki on entistä kasarmialuetta, jonne on pikkuhiljaa rakentunut viehättävä omanlainen yhteisönsä, hän sanoo.

– Siellä on asuntoja, toimistoja, hotelli, juhlatilana toimiva entinen sotilaskoti ja nyt meidän ravintolamme! Hieno ympäristö, joka on lähellä satamaa ja keskustaa.

Totta kai Lappeenranta

Mononen on kotoisin Lappeenrannasta, eikä hän halua lähteä minnekään, joten oli selvää, että myös yritys laitettiin pystyyn Lappeenrantaan.

– Lappeenranta on just sopivan kokoinen ja kun täällä ei juuri tuolloin ollut panimoa, niin aika oli juuri oikea. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat, hän sanoo.

– Täällä oli helppo saada apua yrityksen perustamiseen liittyviin kysymyksiin ja saimmekin kaupungin yrityspalveluista sparrausta liiketoimintasuunnitelmaan ja alkuperäisten tuotantotilojen löytymiseen Harapaisissa.

Kaupunki oli auttamassa myös, kun ravintola Tuju Taproom avattiin vuoden 2023 kesällä. Alkutarkastus tehtiin ripeästi ja kun rakennusvalvonta vielä antoi selkeät ohjeet kohdista, jotka täytyy hoitaa, ovet saatiin auki aikataulun mukaisesti.

– Kiitos siitä kaupungille. Kesä on meidän alallamme sesonkia ja oli tärkeää, että asiat sujuivat jouhevasti, Mononen sanoo.

Taproom on vielä aika pieni ravintoa, mutta siellä on kuitenkin laajan tarjontaperiaatteen mukaisesti 16 eri hanaolutta ja lisäksi muita vaihtuvia oluita.

Lappeenrannassa Monosta pitää toki muukin kuin se tosiasia, että hän on kaupungista kotoisin.

– Kaupunki on itse asiassa laajentunut aika paljon ja täällä on jo yli 70 000 asukasta, Mononen sanoo.

– Se on jo sellainen määrä, että täällä on mukavasti palveluja, kuten kahviloita ja kauppoja, ja tietty myös meidän kannaltamme asiakaskuntaa. Kaupunki on myös suosittu matkailukaupunki.

Saimaa ympäröi turvallista ja lapsimyönteistä kaupunkia

Monosen mielestä Lappeenrannassa on hyvä asua senkin vuoksi, että täällä on runsaasti luontoa ja Saimaa ympäröi monelta suunnalta. Yksi tärkeä asia on turvallisuus ja lapsimyönteisyys.

– Isänä leikkipuistot ja mahtavat uimarannat ovat tulleet tutuiksi. Rantaraittia on mukava kulkea yksin tai lasten kanssa ja varsinkin satamassa ja Linnoituksessa on jatkuvasti tapahtumia kaiken ikäisille.

 Työpäivät ovat pitkiä ja mukavakin työ vaatii vastapainoa muualta. Monosen henkireikä on potkunyrkkeily, johon hän on löytänyt loistavat puitteet Lappeenrannassa.

– Itse asiassa Lappeenrannassa on keskivertoa paremmat harrastusmahdollisuudet, Mononen arvelee.

– Täällä on crossfit- ja kuntosaleja, ammuntaa urheilutalolla, golfia kolmella kentällä, puhumattakaan siitä, mitä kaikkea Euroopan neljänneksi suurin järvi Saimaa tarjoaa.

Lappeenrannassa on myös tulevaisuus. Mononen uskoo, että yritys menestyy ja ennen kaikkea hän on varma, että hänellä ja perheellä on hyvä ja turvallinen elämä Lappeenrannassa.

– Kaupungissa on hyvät koulut, joissa on erilaisia painotuksia, hän sanoo.

– Ja peruskoulun jälkeen on myös erittäin hyvät mahdollisuudet opiskella lisää joko ammattiopistossa tai alueen korkeakouluissa, joista LUT-yliopisto on rankattu maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon.

On monta syytä olla Lappeenrannassa. Muitakin kuin ne paremmat oluet.

LUE MYÖS NÄMÄ:

KULTTUURIELÄMÄÄ

Kulttuurin ja kaupungin elävöittäjä

Kulttuuritila Nuijamies ilahduttaa tarjonnallaan kulttuurin ystäviä Lappeenrannan keskustassa. Sen toiminnassa on ollut alusta asti mukana kehittämispäällikkö Mikko Vento. Hän haluaa tehdä Kulttuuritila Nuijamiehestä vuosi vuodelta kiinnostavamman niin esiintyjille kuin talossa vieraileville.

PERHE-ELÄMÄÄ

Vetovoimainen ja viihtyisä asuinpaikka

Riina Liutu, hänen miehensä Richardson “Richie” Maurissaint ja heidän kolme tytärtään ovat saaneet kansainvälisen perheen arjen sujumaan hienosti Lappeenrannassa. Hyvät oppilaitokset, päiväkodit ja koulut sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet jaksavat ilahduttaa päivittäin – turvallisuuden ja luonnonläheisyyden lisäksi.